Mamo, sprawdź swoją wiedzę!

Rozwiń

Droga Mamo!

Zachęcamy Ciebie do sprawdzenia swojej wiedzy z zakresu profilaktyki higieny Twojej jamy ustnej, jak i jamy ustnej Twojego Dziecka.

Poniżej przygotowaliśmy test, składający się z 20 pytań jednokrotnego wyboru. Oparty jest on na wiedzy przekazanej przez nas podczas spotkania w Szkole Rodzenia, a także na podstawie materiałów informacyjnych, umieszczonych na naszej stronie internetowej.

Jeśli odpowiesz na więcej niż 15 pytań prawidłowo, możesz być pewna, że profilaktyka higieny jamy ustnej nie jest Ci obca, a Twoja wiedza na pewno zaowocuje. Prawidłowe odpowiedzi umieściliśmy na dole strony.

Życzymy powodzenia!

1. Wskaż zdanie fałszywe:

a) kobiety mogą leczyć zęby w trakcie ciąży, a najlepszym okresem na planowe leczenie stomatologiczne jest II trymestr ciąży

b) w okresie ciąży wolno wykonywać zdjęcia zębowe RTG, trzeba jednak poinformować wcześniej technika RTG o ciąży

c) kobiety w ciąży mogą być znieczulane do zabiegów stomatologicznych wszystkimi rodzajami środków znieczulających, w tym również podtlenkiem azotu

d) w przypadku bólu zęba należy się jak najszybciej zgłosić do lekarza – dentysty

2. Choroby przyzębia:

a) w ciąży istnieje podwyższone ryzyko chorób przyzębia

b) zapalenie dziąseł może się objawiać zaczerwienieniem brzegu dziąsła, obrzmieniem dziąseł, a także krwawieniem dziąseł podczas szczotkowania

c) nieleczone choroby przyzębia mogą prowadzić do m.in. urodzenia dziecka o obniżonej masie ciała

d) wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

3. Wskaż prawdziwe zdanie dotyczące jamy ustnej kobiet w ciąży:

a) jeśli kobieta podczas szczotkowania zębów zaobserwuje krwawienie dziąseł, powinna natychmiast przerwać zabiegi higienizacyjne

b) najlepsze dla kobiet w ciąży są szczoteczki o włosiu twardym

c) choroby przyzębia u kobiet w ciąży mogą prowadzić do opóźnionego wyrzynania się zębów u dziecka

d) w jamie ustnej kobiet w ciąży wytwarzane są specjalne białka, które chronią jej jamę ustną przed próchnicą oraz innymi chorobami jamy ustnej

4. Wskaż zdanie fałszywe:

a) wymioty powodują obniżenie pH w jamie ustnej

b) wymioty mogą prowadzić do powstania niepróchnicowych ubytków w szkliwie, zwanych nadżerkami

c) bezpośrednio po incydencie wymiotów należy dokładnie wyszczotkować zęby

d) wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

5. Po wypiciu napoju gazowanego typu Coca-Cola najlepiej od razu:

a) dokładnie wyszorować zęby samą szczoteczką bez pasty

b) dokładnie wyszorować zęby przy użyciu pasty i szczoteczki

c) przepłukać jamę ustną wodą

d) zjeść kromkę suchego chleba

6. Próchnica:

a) nie jest chorobą

b) można się nią zakazić, np. przez wkładanie do ust tej samej rzeczy przez różne osoby

c) ryzyko próchnicy jest tym większe, im rzadziej spożywamy słodycze

d) wywoływana jest przez bakterie, wirusy oraz grzyby

7. Nieprawdą jest, że:

a) próchnica zębów może przyczynić się do zaburzeń żołądkowych

b) bakterie znajdujące się w jamie ustnej wpływają na zdrowie całego organizmu

c) profilaktyka próchnicy polega jedynie na prawidłowej higienie jamy ustnej

d) próchnica jest chorobą zakaźną

8. Najbardziej próchnicotwórczym pokarmem z niżej wymienionych jest:

a) marchewka

b) ogórek kiszony

c) czekolada

d) kromka chleba

9. Wydzielanie śliny:

a) jest takie samo w ciągu całego dnia

b) w nocy jest zwiększone w porównaniu z wydzielaniem w ciągu dnia

c) w nocy jest zmniejszone w porównaniu z wydzielaniem w ciągu dnia

d) nie można określić jednoznacznie zależności pomiędzy wydzielaniem śliny w ciągu dnia i nocy

10. By zachować zdrowe zęby podczas ciąży – wskaż fałszywe:

a) należy regularnie odwiedzać lekarza – dentystę

b) należy stosować zbalansowaną dietę, bogatą zwłaszcza w węglowodany

c) należy szczotkować zęby prawidłową techniką przy użyciu szczoteczki o twardości włosia zależnym od wskazań

d) wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

11. Płyny do płukania jamy ustnej:

a) do codziennej higieny jamy ustnej można stosować dowolny płyn do płukania jamy ustnej

b) płyny z chlorheksydyną, np. Eludril pozbawione są działań niepożądanych i można je stosować permanentnie

c) płyny bez chlorheksydyny, np. Listerine można bez obaw stosować jako uzupełnienie codziennej proflikatyki higieny jamy ustnej

d) zarówno Listerine jak i Eludril są zalecane do długotrwałego codziennego stosowania

12. Wskaż prawdziwe stwierdzenie:

a) dziecku można podawać jedzenie na sztućcach, których używał ktoś z najbliższej rodziny

b) mleko przed podaniem dziecku, należy zawsze posmakować, wypijając niewielką ilość z butelki, z której będzie piło dziecko

c) należy pozwalać całować dziecko każdemu z rodziny, kto tylko chce w taki sposób okazać czułość dziecku

d) należy szczególnie uważać na dziecko podczas zabaw w piaskownicy

13. Podanie dziecku smoczka nasączonego słodkim syropem jest zalecane, ponieważ:

a) uspokaja dziecko

b) dostarcza mu niezbędnych cukrów

c) uczy odpowiedniego odruchu ssania

d) nie jest zalecane, ponieważ może prowadzić do rozwoju tzw. próchnicy butelkowej

14. W profilaktyce ortodontycznej istotnym elementem jest:

a) prawidłowe karmienie dziecka

b) podkładanie dziecku pod plecy poduszki podczas snu

c) podawanie dziecku przede wszystkim pokarmów papkowatych do 3 roku życia

d) prawidłowe odpowiedzi: a i c

15. Co jest najważniejszym czynnikiem decydującym o wyborze pasty do zębów dla dzieci?

a) smak, jeśli nie będzie dziecku odpowiadał, to się zniechęci do mycia zębów

b) cena, wszystkie pasty są porównywalne, więc najlepiej nie przepłacać

c) stężenie fluoru, dzieci powinny używać past z mniejszym stężeniem fluoru

d) kolor, najlepsze są pasty białe, bo nie przebarwiają zębów

16. Rodzic, obserwując 5-letnie dziecko, wykonujące zabiegi higienizacyjne, powinien zwrócić szczególną uwagę na fakt, czy:

a) dziecko nie połyka pasty

b) dziecko prawidłowo szczotkuje zęby

c) dziecko szczotkuje zęby prawą ręką

d) prawidłowe odpowiedzi: a i b

17. Zęby mleczne:

a) stan zębów mlecznych nie ma wpływu na zęby stałe

b) proces chorobowy z zębów mlecznych może przenieść się na zęby stałe

c) nie ma konieczności dbania o zęby mleczne, ponieważ po zębach mlecznych pojawią się zdrowe zęby stałe

d) prawidłowe odpowiedzi: a i c

18. Rola rodzica w kształtowaniu nawyków higienizacyjnych – wskaż prawdziwe:

a) rodzice są odpowiedzialni za wykształtowanie nawyków higienizacyjnych u swoich dzieci

b) rodzice powinni uczynić z zabiegów higienizacyjnych rodzinną zabawę

c) gdy dziecko zauważy, że jego rodzice dbają o stan swojego uzębienia, zrozumie, że jest to rzecz ważna dla zachowania zdrowia całego organizmu

d) wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

19. Pierwsza wizyta dziecka u stomatologa powinna się odbyć:

a) między 6 a 12 miesiącem życia

b) między 12 a 18 miesiącem życia

c) między 18 a 24 miesiącem życia

d) między 24 a 36 miesiącem życia

20. Podczas pierwszej wizyty dziecka u lekarza – dentysty:

a) musi odbyć się leczenie próchnicy

b) musi się odbyć przynajmniej jeden zabieg z zakresu profilaktyki próchnicy

c) musi się odbyć szczotkowanie zębów przed lustrem

d) dziecko powinno zapoznać się z gabinetem stomatologicznym, bez zabiegów

PRAWIDŁOWE ODPOWIEDZI

1. C 2. D 3. C 4. C 5. C 6. B 7. C 8. D 9. C 10. B 11. C 12. D 13. D 14. A 15. C 16. D 17. B 18. D 19. A 20. D